PNT CARS_1

BYD ETP3, ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ PANEL VAN ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

 

 • Αμιγώς ηλεκτρικό panel van 2,4 τόνων, ωφέλιμου φορτίου 780 κιλών
 • Μέγιστη ισχύς 100 kW (136 PS), μπαταρία 44,9 kWh τεχνολογίας BLADE
 • Εξαιρετική διαχείριση ενέργειας (κατανάλωση περίπου 16 kWh/100 χλμ.), ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, οδήγηση “one pedal”
 • Αυτονομία 275 χιλιόμετρα (αστικό περιβάλλον), 233 χιλιόμετρα (συνδυαστικά)
 • Φόρτιση μπαταρίας από το 20% στο 100% σε μόλις 30΄ (DC) ή 5,5 ώρες (AC)
 • Λιανική τιμή € 37.020 πλέον ΦΠΑ, επιλέξιμο για επιδότηση € 8.000 από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»
 • Ετοιμοπαράδοτα!

 

Η BYD (Build Your Dreams) είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε παραγωγή ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, τόσο για το 2022 όσο και το 2023. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και εξελίξει δική της ηλεκτρική πλατφόρμα για τα οχήματά της ενώ παράλληλα, είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει η ίδια όλα τα τμήματα του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος, από τις μπαταρίες έως τον ηλεκτροκινητήρα και τα ηλεκτρονικά ισχύος. Την ίδια στιγμή, προμηθεύει με μπαταρίες και τεχνογνωσία και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

 

Η BYD ξεκίνησε την παρουσία της στην ελληνική αγορά με το ETP3, ένα αμιγώς ηλεκτρικό panel van σχεδιασμένο βάσει των στάνταρ που ισχύουν στα επιβατικά́ αυτοκίνητα, ενώ είναι εξοπλισμένο με μπαταρία τεχνολογίας BLADE της BYD, για εξαιρετική ενεργειακή απόδοση, μέγιστη ασφάλεια και βελτιωμένη οδηγική εμπειρία.

To ETP3 έχει μικτό βάρος 2.420 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 780 κιλά. Η απόλυτα ρεαλιστική αυτονομία των 275 χιλιομέτρων εντός πόλης (233 χλμ. συνδυαστικά), το καθιστά ιδανικό όχημα για εταιρείες ταχυμεταφορών, επιχειρήσεις διανομών πάσης φύσεως (φαρμακαποθήκες, super markets, κάβες κλπ.) αλλά και κάθε επαγγελματία που θέλει να κινηθεί με «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς περιορισμούς στην κυκλοφορία και, το κυριότερο, με σημαντικό οικονομικό όφελος στο κόστος κίνησης, που ανάλογα με την ετήσια διανυθείσα απόσταση μπορεί να φτάσει σε ύψος αρκετών χιλιάδων ευρώ.

 

 

Το ETP3 είναι προϊόν εξέλιξης του Truck Research Institute της BYD. Πρόκειται για το τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με το R&D και τον σχεδιασμό́ ολόκληρου του οχήματος και του πλαισίου για αμιγώς ηλεκτρικά́ επαγγελματικά́ οχήματα, αλλά́ και ειδικά́ οχήματα που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό́ κλάδο, στα Logistics, στα λιμάνια και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Οι διαστάσεις του ETP3 είναι 4,46 μ. μήκος, 1,72 μ. πλάτος και 1,875 μ. ύψος, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,725 μέτρα. Ο χώρος φόρτωσης έχει διαστάσεις 1,95 μ. βάθος, 1,4 μ. πλάτος και 1,3 μ. ύψος ενώ η απόσταση ανάμεσα στους θόλους είναι 1,23 μ.. Με συνολικό όγκο φόρτωσης 3,5 κ.μ., το ETP3 μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος αναγκών και του πιο απαιτητικού επαγγελματία.

 

 

Το ETP3 κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous) υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μέγιστης ισχύος 100 kW (136 PS) και μέγιστης ροπής 210 Nm. Την απαιτούμενη για την κίνηση ενέργεια παρέχει μπαταρία λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFePO4), χωρητικότητας 44,9 kWh. Η μπαταρία είναι τεχνολογίας BLADE της BYD, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα λόγω μειωμένου όγκου των στοιχείων που την αποτελούν και – χάρη στο ειδικό σύστημα θερμικής διαχείρισης BTMS – εξαιρετική συμπεριφορά όσον αφορά στη θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερή απόδοση, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η τυποποιημένη κατανάλωση ενέργειας του ETP3 είναι εντυπωσιακά χαμηλή, μόλις 16,036 kWh/100 χλμ..

Η φόρτιση του οχήματος γίνεται τόσο με φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) όσο και με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC). Η ισχύς φόρτισης του ETP3 είναι 6,6 kW για εναλλασσόμενο ρεύμα και 50 kW για συνεχές. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας διαρκεί μόλις 30’ της ώρας ή 5,5 ώρες, με συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα αντίστοιχα.

 

 

Η οδήγηση του ETP3 είναι ιδιαίτερα εύκολη και άνετη ανεξάρτητα φορτίου, με μία καλορυθμισμένη ανάρτηση (Γόνατα Μακ Φέρσον μπροστά, φύλλα σούστας πίσω). Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι κάτω από 90% και ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, το όχημα φρενάρει μέσω του ηλεκτροκινητήρα, ενώ παράλληλα φορτίζεται η μπαταρία του (ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, regenerative braking). Υπάρχουν δύο επίπεδα ανάκτησης, το standard και το large. Στο δεύτερο, το ETP3 οδηγείται με λειτουργία “one pedal”, με τον οδηγό να καταφεύγει σπάνια στο πεντάλ των φρένων και μόνο για πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος. Αυτό προσφέρει επιπλέον άνεση ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στη μικρότερη φθορά στα τακάκια των φρένων, με αποτέλεσμα μικρότερο κόστος συντήρησης.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην παραμικρή λεπτομέρεια της κατασκευής του οχήματος: από πλήθος λύσεων για να κάνουν πιο άνετη και εύκολη τη ζωή του οδηγού έως την παρουσία συστημάτων ασφαλείας και δύο αερόσακων. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν το πολυλειτουργικό τιμόνι, η TFT ψηφιακή οθόνη λειτουργιών στον πίνακα οργάνων και η οθόνη αφής LED στην κεντρική κονσόλα, το ηλεκτρικό χειρόφρενο (EPB), το σύστημα προβολέων με αυτόματη εναλλαγή ανάμεσα σε φώτα πορείας και μεσαία σκάλα, ο κλιματισμός της καμπίνας επιβατών, το ψηφιακό ραδιόφωνο με 4 ηχεία κλπ.. Συρόμενες πόρτες αριστερά και δεξιά ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό, όπως και ανοιγόμενη προς τα πάνω πίσω πόρτα και ανθεκτικό στη φθορά πάτωμα από κράμα αλουμινίου στον χώρο φόρτωσης, με άγκιστρα πρόσδεσης φορτίου.

 

 

Επιπλέον αξιοσημείωτα στοιχεία εξοπλισμού του BYD ETP3, είναι τα εξής:

 • Ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης
 • Δισκόφρενα μπρος και πίσω
 • ABS, ESP
 • Ρυθμιζόμενο τιμόνι (πάνω-κάτω)
 • Αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω
 • Δυνατός εσωτερικός φωτισμός, τόσο στη καμπίνα όσο και στον χώρο φόρτωσης
 • Σύστημα πλύσης καθαριστήρων στο εμπρός παρμπρίζ
 • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες
 • Ηχοσήμανση οπισθοπορείας
 • Κουμπί έναρξης/παύσης λειτουργίας
 • Αυτόματο κλείδωμα θυρών κατά την κίνηση με αισθητήρα ταχύτητας
 • Προβολείς ομίχλης
 • Εργονομικά καθίσματα
 • Ζάντες αλουμινίου 16”
 • Κάμερα οπισθοπορείας στην κεντρική οθόνη
 • Θερμαινόμενους – επιπλέον της ηλεκτρικής ρύθμισης – εξωτερικούς καθρέπτες
 • Δερμάτινα και θερμαινόμενα καθίσματα

 

Η προτεινόμενη λιανική τιμή του BYD ETP3 είναι € 37.020 (πλέον ΦΠΑ) ενώ το όχημα είναι ετοιμοπαράδοτο. Το ETP3 μπορεί να γίνει ακόμα πιο προσιτό, καθώς μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» η απόκτησή του επιδοτείται από το κράτος με το ποσό των € 8.000 ενώ αν η έδρα του επαγγελματία είναι σε νησί, υπάρχει επιπλέον επιδότηση € 4.000. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του ETP3 μέσω κάποιου προγράμματος Leasing, με το όφελος της κρατικής επιδότησης να παραμένει σε ισχύ.

 

 

Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ. Το δίκτυο της μάρκας θα αναπτυχθεί πανελλαδικά τους προσεχείς μήνες, ενώ σήμερα αποτελείται από:

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Ιερά Οδός 96-104, Αθήνα, τηλ.: 2103499200 (Κεντρικά Γραφεία, Έκθεση)

PNT CARS – PANTOPIKOS, 16ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και Θηβαΐδος, Κηφισιά, τηλ.: 2108075773 (Έκθεση, Πωλήσεις, After Sales, Φανοποιείο, Βαφείο)

Α. ΠΑΝΤΟΠΙΚΟΣ ΕΠΕ, Ιερά Οδός 155, Αιγάλεω, τηλ.: 2103465838 (Έκθεση, Πωλήσεις, After Sales, Φανοποιείο, Βαφείο)